Hankkeen taustalla on tarve etsiä, selvittää, kehittää ja mallintaa turvetuotantoalueille erityyppisiä uusiokäyttöratkaisuja, jotka mahdollistavat erityyppisen ansainnan ja liiketoiminnan kehittymisen ja käyttöönoton entisille turvetuottajalle, ja joiden avulla voidaan kompensoida EU:n ilmastopoliittisten toimenpiteiden turvetuotannolle aiheuttamia tulomenetyksiä.
Hankkeen kohderyhmänä ovat toteutusalueen turvetuottajat, turvetuotantoalueiden omistajat ja muut turvetuotantoketjussa toimivat yrittäjät ja yritykset
Hankkeessa lisätään kohderyhmän tietotaitoa, osaamista ja valmiutta tunnistaa turvetuotantoalueiden aurinkoenergia- ja kasvintuotannon hybridi-uusiokäyttöratkaisujen mahdollisuuksia, edellytyksiä ja reunaehtoja. Hankkeessa lisätään myös vuoropuhelua ja yhteistyötä uusiutuvan energiatuotannon ja kasvintuotannon yhteistyöverkostojen kehittymiseksi.
Hankkeessa edistetään turvetuotantoalueen uusiokäytön integrointia aurinkoenergiatuotantoon, kasvintuotantoon, kotieläintalouteen, koneurakointiin, huolto- ja ylläpitopalveluihin, kosteikko- ja vettämisratkaisuihin ja muihin uusiokäytön ansainta- ja liiketoiminta mahdollisuuksiin. Hanke edistää erityyppisiä tuotantohyödyke- ja kehittämisinvestointeja.p>
Hankkeessa tehdään kiinteistökartoituksia, järjestetään koulutus-, tietoisku-, opintoretki- ja muita kohtaamistilaisuuksia ja selvitetään, kehitetään ja mallinnetaan potentiaalisia hybridi -uusiokäyttöpilottikohteita.
Hankkeen lopputuloksena turvealan yrittäjien tietotaito, osaaminen ja valmius hyödyntää turvetuotantoaluetta aurinkoenergiatuotanto - kasvituotannon - kosteikko- hybridi-uusiokäyttöratkaisuihin kasvaa. Aurinkoenergia- ja kasvintuotannon AgriSolar- hybridipilottien mallinnukset toimivat esimerkkeinä koko alalle erityyppisten ja eri kehitysvaiheessa olevien tuotantoalueiden soveltuvuudesta erilaisiin uusiokäyttö-, ansainta- ja liiketoimintakonsepteihin. Tuotantoalueiden uusiokäyttöön perustuvien ansainta- ja tulovirrat, ja liiketoiminta- ja yrittäjyysratkaisut lisääntyvät. Hanke kokoaa ja luo eri toimialojen välille uusia yhteistyöverkostoja ja yhteistyökumppanuuksia, jotka mahdollistavat uusien innovaatioiden, toimintatapojen ja -menetelmien kehittymisen ja käyttöönoton sekä ilmastohyötyjen saavuttamisen.
Hanketta rahoitus tulee Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman
Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta - JTF. Rahoitusviranomaisena Satakuntaliitto
Hankkeen toteutusalue on Satakunta. Hankkeen arvioitu toiminta-aika 10/2023-8/2025.
Hankkeen toteutuksesta vastaa AF-Innova. Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat mm. MTK-Satakunta, Koneyrittäjät ry., Bioenergia ry., Vatajankoski Oy, Neoen Renewables Finland Oy, Skarta Energy Oy ja Koneyrittäjät ry.